Viola Lelywaard

 10-3-1979  -  6-8-2009 

 Toen Viola in mijn leven kwam was zij 6 en ik was 13. Mijn vriendin Connie kreeg een pony Nicky genaamd. Ze vroeg of ik mee wilde naar de boerderij waar haar pony stond. Ik had niet zoveel met paarden maar besloot mee te gaan. Daar stond Viola. Ze was een Amerikaanse harddraver en kwam net van de baan af. De wedstrijden gingen niet meer met haar dus werd ze fokmerrie. Ze zou op dat moment zwanger zijn van haar eerste veulen maar zag er zeker niet zo uit. Ze zag er eigenlijk helemaal niet zo goed uit op dat moment. Dat was uiteraard iets wat ik weer zielig vond en begon met af en toe een borstel over haar heen te halen. Toen werd het winter en gingen alle paarden ‘s nachts op stal. Zo ook Viola, dus de stal moest worden uitgemest.

Al snel was ik dagelijks te vinden op de boerderij waar de paarden stonden. We waren daar dagelijks met een heel stel meiden en waren lekker bezig met de paarden. We hebben op een dag een zadel op de rug van Viola gedaan en rijden maar. Vooral de buitenritten in de bossen waren erg leuk om te doen. Zodra de hele groep in galop over het zandpad vloog bleef Viola in haar hardste draf mee rennen. Dat heeft ze nooit verleerd. Geweldig was dat. Later ging ze uit zichzelf ook wel galopperen.   

Viola heeft in totaal 7 veulens gekregen en toen ik haar 9 jaar verzorgde belde Gerard ( de eigenaar van Viola) op. Hij wilde de veulens en Viola weg doen en vroeg of ik Viola wilde hebben. Dat was eerst even schrikken omdat ik dacht dat ze weg zou gaan, maar gelukkig werd ze toen van mij. 

 

Viola met haar 1e veulen Deventore B

 

Viola, Beauty, Kim en Ricardo bij de fam. Thijssen in Deventer

We hebben nog vele jaren op de platvoet in deventer gestaan met dit viertal. Beauty is helaas als 1e overleden op 13 oktober 2004 in Deventer op 30 jarige leeftijd. In 2007 kochten Henk en ik dit huis en hebben we besloten Viola mee te nemen hier naar toe. Agnes en Mieke hebben toen besloten om Kim en Ricardo mee te laten verhuizen hier naar toe. De boerderij van Opa en Oma Thijssen was verkocht dus een nieuw onderkomen voor de paardjes moest toch vroeg of laat worden gezocht. Het was een hele spannend rit voor ons om deze oudjes te verhuizen. Gelukkig alles goed gegaan. Op onze trouwdag 13 Augustus 2007 is Kim helaas bij ons in het weiland overleden ook op 30-jarige leeftijd. Ricardo en Viola bleven toen redelijk van slag samen over. Mieke wilde Ricardo toch graag weer iets in de buurt hebben staan en besloot Ricardo terug te verhuizen naar zijn huidige stal. Viola kon niet goed tegen alleen zijn :-) dus toen is Nicky de shetlandpony van Connie naar Gelselaar verhuisd. Deze 2 hebben nog een paar jaar samen de stal en de weilanden in Gelselaar onveilig gemaakt. 

 

Op 6 Augustus 2009 kwam de tandarts voor de jaarlijkse controle vande dames. Hij was heel erg tevreden en verbaasd over de zeer goede conditie van Viola, op dat moment 30 jaar . Helaas tijdens het vijlen van de haakjes op haar kiezen maakte hij een te harde beweging en deed haar pijn. Ze steigerde en viel plat achter over op haar rug. We hebben toen alles nog geprobeerd maar helaas hebben we op dat moment moeten besluiten om haar te laten inslapen omdat ze inwendige bloedingen had gekregen. Dit heeft mij en ons gezin erg veel verdriet gedaan en nog steeds. Ze is 24 jaar bij mij geweest en heb ik alles met haar besproken. Van mijn 1e vriendje tot de geboorte van de kinderen en mijn trouwen. Ze was er gewoon altijd. Dat gemis is groot en doet pijn. Het uitblijven van elke reactie van deze tandarts maakte het er niet makkelijker op. Ik ben blij dat ik haar 24 jaar heb mogen verzorgen en denk nog vaak aan deze pittige maar ook eigenzinnige oude dame.

Mieke en ik met de dames tijdens een buitenrit.

 

 

 

Top